::R@keta >> Generation Web Vol.2>>

nástěnka Pečení, smažení, dušení --- stats --- home

více...
21. července 2018 [13:55:25]
Rakeťáci © 2008-2012
(nápověda)
(starý úvod)
Pečení, smažení, dušení
...zkrátka vše kolem vaření!

:: homepage
vlastník: sibka ::
80 odběratelů ::
jen příspěvky od:
(zastavit refresh) << (na vršek) (nahoru) :: 1-20 z 9430 :: dolů dospod >>
sibka
* 19. července 2018 [15:34:42] Re :: link
sibka » utubutu (6:49:07): zalezi na ovoci. kazde ma jiny obsah pektinu, ktery prave zpusobuje to zelirovani. pokud ho ma malo a zadny bys nepridala, mela bys tu marmosku moc tekutou, nebo bys ji musela strasne dlouho varit, coz neni uplne zadouci.
ty pridane konzervanty v gelfixu apod. by mely zajistit vetsi trvanlivost. ale tu castecne dela i samotny cukr, pripadne citronova stava.
 
doreen
19. července 2018 [9:31:31] Re :: link
doreen » Sili (18:49:51): koukám na složení oranžového želírovacího cukru a s tím bio, eko, kdovíco bych teda byla opatrná :D
 
Sili
19. července 2018 [8:39:31] Re :: link
Sili » Je to kvuli struktuře a konzervaci imho.
Kazdopadne nerunky maji vic prirodniho pektinu nez jahody, ty se vetsinou zelirovat musi. Rybiz min, broskve vic, jak jsou na tom tresne netuším
 
utubutu
* 19. července 2018 [6:49:07] Re :: link
utubutu » Dik!
Ja jsem vcera koukala na nejaky video recepty a tam to zvladli jen s cukrem a citronem/soli a zadny zazracny sacky do toho nedavali. A ja jsem imho v minulosti pri pokusu o merunkou marmosku taky nic zelirovaciho nepouzivala. Je to kvuli strukture vysledneho produktu nebo jeste to ma dalsi funkci navic?
 
sibka
* 18. července 2018 [23:19:51] Re :: link
sibka » utubutu (20:50:06): ucila jsem se ted zavarovat s mamou a konkrétně u te visnove (to je ale nahoda!) jsme postupovaly takto:
-vypeckovane visne vlozit do hrnce s privest k varu (pusti spoustu stavy,takze voda neni treba. Jen je potreba michat :)
-pridat prirodni pektin (v gelfixu jsou jeste nejake konzervanty navic- myslim,ze kys.citronova. nic zabijackeho,ale proc si to neudelat jeste vic bio :) a nechat provarit cca 5 min. Mnozstvi z hlavy nevim,je to v poměru k mnozstvi ovoce (viz https://www.gresik.cz/ostatni-vyrobky/1424-citrusovy-pektin/)
-pridat cukr v pomeru 2:1 (ovoce:cukr)
-varit za staleho michani + mozno sbirat penu. Ze je hotovo poznas,kdyz si kapnes trosku hmoty na talirek a zacne ti zelirovat,tedy nesteka.
-nalit do sklenic viz Sili
 
Sili
18. července 2018 [21:13:27] Re :: link
Sili » no, muzes asi pouzit normalni cukr, ale pak tam musis dat malej pytlik toho gelfixu nebo jak se jmenuje ta zelirovaci latka. ten zelirovaci cukr uz ji ma v sobe.

s tou vodou si ted nejsem jista...ale myslim ze ne. ona vetsina ovoce je dost vodova kdyz to rozmixujes.
 
utubutu
* 18. července 2018 [20:50:06] Re :: link
utubutu » A nijak nepodlevam vodou?
A muzu misto zelirovaciho pouzit normalni krystal/trtinovej?
 
Sili
18. července 2018 [19:10:07] Re :: link
Sili » Jj, dle vkusu kazdeho soudruha
Ja nerada kdyz jsou v tom velký kousky

Mam od predlonska jahodovoboruvkovou tresnovovisnovou a spendlikovobroskvovou... Vsechno ovoce krome boruvek domácí a nom nom
 
Lidumil Všehomír
* 18. července 2018 [19:01:53] Re :: link
Lidumil Všehomír » utubutu (17:37:33): jako Sili akorát bez mixování + do višňové dáváme rum
 
Sili
18. července 2018 [18:52:23] Re :: link
Sili » Kdyz mas sladsi ovoce, muzes dat i cukr 3:1
Znaci to, ze na tri dily ovoce je jeden dil cukru
 
Sili
18. července 2018 [18:49:51] Re :: link
Sili » utubutu (17:37:33): marmelada je to nejlehci. Vypeckujes, rozmixujes, nalejes do kastrolu, pridas zelirovaci cukr myslim 2:1 (ten oranzovy), privedes k varu, varici nalejes do vydesinfikovanych/novych sklenic, co nejplnejsi... Rychle zavres, otocis vzhuru nohama az to vystydne tak otocis zpet a uskladnis.

Geniální, jednoduché, levné, chutne, bio, eko, kdovico... Jak nejsem hospodynka, tak vubec nechapu kdo kupuje marmelady, kdyz jsou drahý a hnusny a udelat domaci je lehčí nez upect babovku
 
utubutu
* 18. července 2018 [17:37:33] Re :: link
utubutu » A ty marmelady delate jak, kdyz mam visne, sklenici a nulovy zavarovaci znalosti?
 
Lidumil Všehomír
* 18. července 2018 [13:27:21] Re :: link
Lidumil Všehomír » popel (10:59:54): Dej navrch panáka vodky, drží se nahoře a zakonzervuje to. Navíc se pak můžeš těšit na otevření každé nové lahve :)
 
Sili
18. července 2018 [11:45:50] Re :: link
Sili » popel (10:59:54): tahle delam ten panpeliskovej se zázvorem a je to cajk. Víc cukru tam davam jedine proto, ze chci aby to vypadalo vic jako med
 
popel
18. července 2018 [10:59:54] Re :: link
popel » Do mrazaku se mi nic nevejde, tam ma pes maso. Takze bych to uvarila a horky nalila do sklenic, nechala dnem vzhuru vystydnout a skladovala neotevreny ve spizce. Mama takhle dela rymovnikovej sirup (kterej mne teda nechutna) a vydrzi ji to.
Zkusim dneska udelat zazvorak podle receptu s vetsim mnozstvim suroviny na mene cukru a uvidime, jak to dopadne.
 
Sili
18. července 2018 [10:53:09] Re :: link
Sili » Ja vzdy do marmelad, medu i sirupu davam tak o tretinu min cukru nez pisou recepty. A neva to. Vetsinou dam vic te suroviny a i treba citronu... Mam radsi když je to jakoby esence te byliny / ovoce atd... Nez sladka stava s příchutí.

Technologicky asi zalezi jak to chces uchovavat. Ja med se zazvorem jenom varici nalila do sklenice a vydrzel. Tam bylo myslím kilo trtinovyho cukru na litr vody. A je takovej hustsi. Bezovej sirup delam tak 3/4kg na litr a jeden citron a je to akorat.. Ale ty ani nevarim a davam do mrazaku. Konzervuju kys.citronovou a vyvarim nacini a zda se ze to staci.
 
popel
18. července 2018 [10:19:38] Re :: link
popel » Děláte někdo doma sirupy? Ráda bych uvařila zázvorovej, ale co jsem koukala na internetu, dost se liší poměry množství zázvoru a cukru. Třeba na Apetitu mají kilo cukru na 120 g zázvoru, zatímco třeba na Chutích píšou ani ne půl kila na 220 g zázvoru. Já bych to klidně udělala míň sladký, jen nevim, jestli tam to množství cukru nemá nějakej technologickej význam?
 
Tychi
5. července 2018 [15:43:02] Re :: link
Tychi » Dneska byl guláš. Mňam.
 
Ing. Stinolez
28. dubna 2018 [0:03:08] Re :: link
 
#PhoeniX
27. února 2018 [1:22:04] Re :: link
 
#PhoeniX
14. února 2018 [2:09:55] Re :: link
#PhoeniX » ching chong intensifies
https://i.imgur.com/XQnEF1u.jpg

už mám podchycenou trojstupňovou metodu přípravy maso, zelenina, omáčka... kráječ stojí ultimátně za hovno, takže radši sekám ručně .))
furt se mi nedařilo udělat té směsce adekvátní množství dobře ochucené a zahuštěné tekutiny, ta se musí udělat zvlášť, jinak ji ta zelenina nachlastá do sebe a převaří se
celkově si tyhle jídla žádají na podlívání vývar, jde podlívat vodou, ale není to ono - takže si místo vývaru udělám ze dvou nasekaných kloboučků shiitake jakousi náhradu a podlívám to tím... nejdřív se dělá maso zvlášť, kousky kuřecího osolené, nakořeněné (stroužek česneku nasekaný nadrobno), zakáplé sojovkou dle chuti; hotové jde do misky čekat..
pak zelenina postupně podle nároků na čas úpravy, začínám mrkví, po chvilce podliju trochou 'vývaru' s vyhráblýma kouskama hub s kterým se to začne dusit, pak jde paprika, pak brokolice, fazolky a další tužší 'listí' - cibule (půlka střední na porci) / vyřízlé žilky z listů pekingského zelí, případně cukety a žampiony a osolit, případně dochutit trochou sojovky, možná ani není potřeba... měkké listí jako pórek nebo jarní cibulky až nakonec, to už je lepší moc to nevařit a hodit to celé k masu nebo do další misky...
nejlepší je si tu zeleninu z mrazáku vyskládat z mrazáku na talíř, aby to povolilo a člověk viděl, kolik toho nakonec asi tak bude, dohromady s masem a ještě třeba čtvrtinama cibule, je potřeba třefit aktuální hlad, skladované to už vůbec není dobré

na omáčku podusím buď čtvrt cibule najemno nebo ideálně šalotku, jak je hotová tak přihodím česnek a případně chilli a nechám osmahnout, stáhnu plamen, zaliju zbytkem nálevu z hub... s trochou vody rozmíchám škrob, spíš míň než víc, trochu sojovky, trochu rybí omáčky, koření, celkově podle chuti... když jsem spokojený se vzhledem a množství žbleptu, přihodím zpátky maso se zeleninou a čtvrtinu cibule na tekné 'měsíčky' a proházím dohromady a hotovo, už to stačí jenom hodit na rýži a cpát se .)

to předchystání zeleniny do mrazáku je trochu sraní, ale samotná příprava pak je strašně rychlá, efekt vynikající - vypadá, chutná, je to zdravé a vyvážené.. a na prachy to taky vychází dobře
 
#PhoeniX
21. ledna 2018 [21:07:45] Re :: link
#PhoeniX » uri (12:22:11): ne vždy... před chvílí jsem vracel tofu včera koupené v kauflandu, bez smradu nebo vizuální změny materiálu, ale místo syrovátky bakteriální sliz
ching chong by to asi zkusil, je to naprosto neškodný Bacillus subtilis, ze kterého je vyšlechtěná speciální smradlavá kultura pro výrobu natto... tahle umí jenom slizovatět
 
#PhoeniX
21. ledna 2018 [2:49:06] Re :: link
#PhoeniX » (zelené fazolky jsem už pořídil, ty mám snad nejradši :) )
 
#PhoeniX
21. ledna 2018 [2:46:51] Re :: link
#PhoeniX » (naposled jsem koupil "asijskou" zeleninovou směs... koupím pár mrkví, zkusím nabrousit starý V-kráječ a naflákám si to sám, dostane to lehký postřik citronovkou s vitaminem C aby to nehnědlo a naporcované v pytlících v krabici to budu postupně spotřebovávat... na zelí jebu, cibule a papriky prostě musí být čerstvé, namrazit by šla ještě brokolice a nějakých pár blbin, bambusové výhonky a ucho "čínskou houbu" budu muset ještě nějak vyřešit, kdyžtak jde vždycky nechat naklíčit mungo, myslímže už za dva dny od startu se to dá spotřebovávat)
 
Sili
20. ledna 2018 [23:51:13] Re :: link
Sili » Yummmy
 
#PhoeniX
20. ledna 2018 [23:48:47] Re :: link
#PhoeniX » [ ching chong intensifies ]
https://i.imgur.com/T4DX8pl.jpg
 
#PhoeniX
20. ledna 2018 [19:02:02] Re :: link
#PhoeniX » Siren (13:16:12): marinade in, taste & smell out
https://c1.staticflickr.com/3/2076/2310599358_04ff6499a1_z.jpg?zz=1
 
Siren
* 19. ledna 2018 [13:16:12] Re :: link
Siren » #PhoeniX (12:15:20): the marinade must flow
 
uri
* 19. ledna 2018 [12:22:11] Re :: link
uri » #PhoeniX (12:15:20): fermented shit ftw
 
#PhoeniX
19. ledna 2018 [12:15:20] Re :: link
#PhoeniX » Siren (9:29:53): láhůdkové s řasou není špatné, ale občas se nafouklo kontaminací, pár jsem jich vracel :D ne, chci vlastní marinádu, tohle bylo sakramentsky lepší než kupované, s minimálním vynaloženým úsilím pro výslednou chuť
i control the spice, i control the universe .)

uri (9:31:46): vím že to existuje, nope.avi, to fakt radši ten durian ;]
 
uri
* 19. ledna 2018 [9:31:46] Re :: link
 
Siren
* 19. ledna 2018 [9:29:53] Re :: link
Siren » #PhoeniX (6:43:47): koupit rovnou marinovany :D
 
#PhoeniX
19. ledna 2018 [6:43:47] Re :: link
#PhoeniX » nějaké tipy na úpravy tofu? tohle mi celkem vyšlo... vymáčknout zbytkovou vodu z hmoty a zpátky nakapat marinádu ze sojovky, rozmačkaného česneku, trošky hnědého cukru, škrobové moučky, skořice, pepř, kapka oleje s habaneros, nakonec posyp černým sezamem, kousek badyánu do oleje na wok a opéct kousky pěkně do zlatova

ještě to možná chce trochu nálevu z namočených shiitake na dotáhnutí umami chutí, jinak bych se za to nestyděl ani před vietnamcem :)
 
helvete
25. prosince 2017 [19:59:57] Re :: link
helvete » binnmode (17:20:34): jj, hribky...
 
binnmode
24. prosince 2017 [17:20:34] Re :: link
binnmode » helvete (21:33:52): a jako z normapnich hub?
 
helvete
23. prosince 2017 [21:33:52] Re :: link
helvete » Houbovy kuba! Proc jsem to nezkusil driv!
Ted je na rade soulet :)
 
eQ^
13. prosince 2017 [22:19:32] Re :: link
eQ^ » popel (18:25:08): hmm.. dík zrovna spalit rizky.. :l
 
#PhoeniX
8. prosince 2017 [2:32:32] Re :: link
#PhoeniX » tak si říkám, že udělám ještě těsto na pizzu na večer, ale plány mi chtěly zkusit plíně co napadly kostku čerstvého droždí... povedlo se mi vytáhnout ze skříně dva velmi archivní sáčky sušeného, rozmíchal jsem to s trochou cukru a mouky ve vodě a asi za dvacet minut po skoro deseti letech hibernace ty potvory ožívají nejspíš stejně jako v roce 2008, kdy je usušením donutili vytvořit spory a 2010, kdy prošla minimální trvanlivost

zero fucks given, takový malý zázrak přírody
badass yeast is badass
https://spitalfieldslife.com/wp-content/uploads/2013/06/S.-cerevisiae-NCYC-1026.jpg
 
Sammy
4. prosince 2017 [21:37:57] Re :: link
Sammy » guano (17:56:05): !!!!!!! chci
 
Tychi
3. prosince 2017 [19:00:22] Re :: link
Tychi » Ano, letošní je super. Ostružiny, broskev a citrón, mňam.
 
jen příspěvky od:
(zastavit refresh) << (na vršek) (nahoru) :: 1-20 z 9430 :: dolů dospod >>