::R@keta >> Generation Web Vol.2>>

nástěnka Pečení, smažení, dušení --- stats --- home

více...
19. dubna 2024 [21:39:48]
Rakeťáci © 2008-2012
(nápověda)
(starý úvod)
Pečení, smažení, dušení
...zkrátka vše kolem vaření!

:: homepage
vlastník: sibka ::
80 odběratelů ::
jen příspěvky od:
(zastavit refresh) << na vršek nahoru :: 61-80 z 9467 :: dolů dospod >>
utubutu
* 19. července 2018 [6:49:07] Re :: link
utubutu » Dik!
Ja jsem vcera koukala na nejaky video recepty a tam to zvladli jen s cukrem a citronem/soli a zadny zazracny sacky do toho nedavali. A ja jsem imho v minulosti pri pokusu o merunkou marmosku taky nic zelirovaciho nepouzivala. Je to kvuli strukture vysledneho produktu nebo jeste to ma dalsi funkci navic?
 
sibka
* 18. července 2018 [23:19:51] Re :: link
sibka » utubutu (20:50:06): ucila jsem se ted zavarovat s mamou a konkrétně u te visnove (to je ale nahoda!) jsme postupovaly takto:
-vypeckovane visne vlozit do hrnce s privest k varu (pusti spoustu stavy,takze voda neni treba. Jen je potreba michat :)
-pridat prirodni pektin (v gelfixu jsou jeste nejake konzervanty navic- myslim,ze kys.citronova. nic zabijackeho,ale proc si to neudelat jeste vic bio :) a nechat provarit cca 5 min. Mnozstvi z hlavy nevim,je to v poměru k mnozstvi ovoce (viz https://www.gresik.cz/ostatni-vyrobky/1424-citrusovy-pektin/)
-pridat cukr v pomeru 2:1 (ovoce:cukr)
-varit za staleho michani + mozno sbirat penu. Ze je hotovo poznas,kdyz si kapnes trosku hmoty na talirek a zacne ti zelirovat,tedy nesteka.
-nalit do sklenic viz Sili
 
Sili
18. července 2018 [21:13:27] Re :: link
Sili » no, muzes asi pouzit normalni cukr, ale pak tam musis dat malej pytlik toho gelfixu nebo jak se jmenuje ta zelirovaci latka. ten zelirovaci cukr uz ji ma v sobe.

s tou vodou si ted nejsem jista...ale myslim ze ne. ona vetsina ovoce je dost vodova kdyz to rozmixujes.
 
utubutu
* 18. července 2018 [20:50:06] Re :: link
utubutu » A nijak nepodlevam vodou?
A muzu misto zelirovaciho pouzit normalni krystal/trtinovej?
 
Sili
18. července 2018 [19:10:07] Re :: link
Sili » Jj, dle vkusu kazdeho soudruha
Ja nerada kdyz jsou v tom velký kousky

Mam od predlonska jahodovoboruvkovou tresnovovisnovou a spendlikovobroskvovou... Vsechno ovoce krome boruvek domácí a nom nom
 
Lidumil Všehomír
* 18. července 2018 [19:01:53] Re :: link
Lidumil Všehomír » utubutu (17:37:33): jako Sili akorát bez mixování + do višňové dáváme rum
 
Sili
18. července 2018 [18:52:23] Re :: link
Sili » Kdyz mas sladsi ovoce, muzes dat i cukr 3:1
Znaci to, ze na tri dily ovoce je jeden dil cukru
 
Sili
18. července 2018 [18:49:51] Re :: link
Sili » utubutu (17:37:33): marmelada je to nejlehci. Vypeckujes, rozmixujes, nalejes do kastrolu, pridas zelirovaci cukr myslim 2:1 (ten oranzovy), privedes k varu, varici nalejes do vydesinfikovanych/novych sklenic, co nejplnejsi... Rychle zavres, otocis vzhuru nohama az to vystydne tak otocis zpet a uskladnis.

Geniální, jednoduché, levné, chutne, bio, eko, kdovico... Jak nejsem hospodynka, tak vubec nechapu kdo kupuje marmelady, kdyz jsou drahý a hnusny a udelat domaci je lehčí nez upect babovku
 
utubutu
* 18. července 2018 [17:37:33] Re :: link
utubutu » A ty marmelady delate jak, kdyz mam visne, sklenici a nulovy zavarovaci znalosti?
 
Lidumil Všehomír
* 18. července 2018 [13:27:21] Re :: link
Lidumil Všehomír » popel (10:59:54): Dej navrch panáka vodky, drží se nahoře a zakonzervuje to. Navíc se pak můžeš těšit na otevření každé nové lahve :)
 
Sili
18. července 2018 [11:45:50] Re :: link
Sili » popel (10:59:54): tahle delam ten panpeliskovej se zázvorem a je to cajk. Víc cukru tam davam jedine proto, ze chci aby to vypadalo vic jako med
 
popel
18. července 2018 [10:59:54] Re :: link
popel » Do mrazaku se mi nic nevejde, tam ma pes maso. Takze bych to uvarila a horky nalila do sklenic, nechala dnem vzhuru vystydnout a skladovala neotevreny ve spizce. Mama takhle dela rymovnikovej sirup (kterej mne teda nechutna) a vydrzi ji to.
Zkusim dneska udelat zazvorak podle receptu s vetsim mnozstvim suroviny na mene cukru a uvidime, jak to dopadne.
 
Sili
18. července 2018 [10:53:09] Re :: link
Sili » Ja vzdy do marmelad, medu i sirupu davam tak o tretinu min cukru nez pisou recepty. A neva to. Vetsinou dam vic te suroviny a i treba citronu... Mam radsi když je to jakoby esence te byliny / ovoce atd... Nez sladka stava s příchutí.

Technologicky asi zalezi jak to chces uchovavat. Ja med se zazvorem jenom varici nalila do sklenice a vydrzel. Tam bylo myslím kilo trtinovyho cukru na litr vody. A je takovej hustsi. Bezovej sirup delam tak 3/4kg na litr a jeden citron a je to akorat.. Ale ty ani nevarim a davam do mrazaku. Konzervuju kys.citronovou a vyvarim nacini a zda se ze to staci.
 
popel
18. července 2018 [10:19:38] Re :: link
popel » Děláte někdo doma sirupy? Ráda bych uvařila zázvorovej, ale co jsem koukala na internetu, dost se liší poměry množství zázvoru a cukru. Třeba na Apetitu mají kilo cukru na 120 g zázvoru, zatímco třeba na Chutích píšou ani ne půl kila na 220 g zázvoru. Já bych to klidně udělala míň sladký, jen nevim, jestli tam to množství cukru nemá nějakej technologickej význam?
 
Tychi
5. července 2018 [15:43:02] Re :: link
Tychi » Dneska byl guláš. Mňam.
 
Ing. Stinolez
28. dubna 2018 [0:03:08] Re :: link
 
#PhoeniX
27. února 2018 [1:22:04] Re :: link
 
#PhoeniX
14. února 2018 [2:09:55] Re :: link
#PhoeniX » ching chong intensifies
https://i.imgur.com/XQnEF1u.jpg

už mám podchycenou trojstupňovou metodu přípravy maso, zelenina, omáčka... kráječ stojí ultimátně za hovno, takže radši sekám ručně .))
furt se mi nedařilo udělat té směsce adekvátní množství dobře ochucené a zahuštěné tekutiny, ta se musí udělat zvlášť, jinak ji ta zelenina nachlastá do sebe a převaří se
celkově si tyhle jídla žádají na podlívání vývar, jde podlívat vodou, ale není to ono - takže si místo vývaru udělám ze dvou nasekaných kloboučků shiitake jakousi náhradu a podlívám to tím... nejdřív se dělá maso zvlášť, kousky kuřecího osolené, nakořeněné (stroužek česneku nasekaný nadrobno), zakáplé sojovkou dle chuti; hotové jde do misky čekat..
pak zelenina postupně podle nároků na čas úpravy, začínám mrkví, po chvilce podliju trochou 'vývaru' s vyhráblýma kouskama hub s kterým se to začne dusit, pak jde paprika, pak brokolice, fazolky a další tužší 'listí' - cibule (půlka střední na porci) / vyřízlé žilky z listů pekingského zelí, případně cukety a žampiony a osolit, případně dochutit trochou sojovky, možná ani není potřeba... měkké listí jako pórek nebo jarní cibulky až nakonec, to už je lepší moc to nevařit a hodit to celé k masu nebo do další misky...
nejlepší je si tu zeleninu z mrazáku vyskládat z mrazáku na talíř, aby to povolilo a člověk viděl, kolik toho nakonec asi tak bude, dohromady s masem a ještě třeba čtvrtinama cibule, je potřeba třefit aktuální hlad, skladované to už vůbec není dobré

na omáčku podusím buď čtvrt cibule najemno nebo ideálně šalotku, jak je hotová tak přihodím česnek a případně chilli a nechám osmahnout, stáhnu plamen, zaliju zbytkem nálevu z hub... s trochou vody rozmíchám škrob, spíš míň než víc, trochu sojovky, trochu rybí omáčky, koření, celkově podle chuti... když jsem spokojený se vzhledem a množství žbleptu, přihodím zpátky maso se zeleninou a čtvrtinu cibule na tekné 'měsíčky' a proházím dohromady a hotovo, už to stačí jenom hodit na rýži a cpát se .)

to předchystání zeleniny do mrazáku je trochu sraní, ale samotná příprava pak je strašně rychlá, efekt vynikající - vypadá, chutná, je to zdravé a vyvážené.. a na prachy to taky vychází dobře
 
#PhoeniX
21. ledna 2018 [21:07:45] Re :: link
#PhoeniX » uri (12:22:11): ne vždy... před chvílí jsem vracel tofu včera koupené v kauflandu, bez smradu nebo vizuální změny materiálu, ale místo syrovátky bakteriální sliz
ching chong by to asi zkusil, je to naprosto neškodný Bacillus subtilis, ze kterého je vyšlechtěná speciální smradlavá kultura pro výrobu natto... tahle umí jenom slizovatět
 
#PhoeniX
21. ledna 2018 [2:49:06] Re :: link
#PhoeniX » (zelené fazolky jsem už pořídil, ty mám snad nejradši :) )
 
jen příspěvky od:
(zastavit refresh) << na vršek nahoru :: 61-80 z 9467 :: dolů dospod >>