::R@keta >> Generation Web Vol.2>>

nástěnka Pečení, smažení, dušení --- stats --- home

více...
21. září 2019 [20:04:28]
Rakeťáci © 2008-2012
(nápověda)
(starý úvod)
příspěvky jsou zobrazené od nejstaršího
jen příspěvky od:
(zastavit refresh) << (na vršek) (nahoru) :: 1-20 z 9448 :: dolů dospod >>
Sili
19. července 2018 [8:39:31] Re :: link
Sili » Je to kvuli struktuře a konzervaci imho.
Kazdopadne nerunky maji vic prirodniho pektinu nez jahody, ty se vetsinou zelirovat musi. Rybiz min, broskve vic, jak jsou na tom tresne netuším
 
doreen
19. července 2018 [9:31:31] Re :: link
doreen » Sili (18:49:51): koukám na složení oranžového želírovacího cukru a s tím bio, eko, kdovíco bych teda byla opatrná :D
 
sibka
* 19. července 2018 [15:34:42] Re :: link
sibka » utubutu (6:49:07): zalezi na ovoci. kazde ma jiny obsah pektinu, ktery prave zpusobuje to zelirovani. pokud ho ma malo a zadny bys nepridala, mela bys tu marmosku moc tekutou, nebo bys ji musela strasne dlouho varit, coz neni uplne zadouci.
ty pridane konzervanty v gelfixu apod. by mely zajistit vetsi trvanlivost. ale tu castecne dela i samotny cukr, pripadne citronova stava.
 
In.bloom
26. října 2018 [19:32:40] Re :: link
In.bloom » Vanocni cukroviiii... budu pect pro rodinu letos cukrovi a zajimalo by me, jestli nemate nejake skvele recepty na nejlepsi cukrovi, ktere zmizi behem nekolika dni :)
 
Tychi
26. října 2018 [19:57:15] Re :: link
Tychi » Nezmizí, páč si jich dělám hodně a musím si vždycky nějaké schovat, abych měla co jíst, ale mizí to děsně rychle.. Stejnou náplň cpeme i do trubiček z lineckého těsta, taky dobré, jen se jí tam vejde méně(o:
Použité suroviny receptu Košíčky s čokoládou a smetanovým karamelem:
300 g hotového lineckého těsta | 300 g čokolády na vaření | 2 dl smetany | 150 g másla | 100 g moučkového cukru | tuk na vymazání formiček | mandle na ozdobení | Smetanový karamel: | 200 g krupicového cukru | 2 dl smetany

Postup přípravy receptu Košíčky s čokoládou a smetanovým karamelem:

Linecké těsto vtlačíme do formiček na košíčky a pečeme asi 10 minut. Pak vyklepneme. Smetanu přivedeme k varu, přidáme nastrouhanou čokoládu, máslo a moučkový cukr. Povaříme a necháme vychladnout. Pak krém našleháme a rozdělíme do košíčků. Krupicový cukr rozpustíme za stálého míchání na světlý karamel, přilijeme smetanu, krátce povaříme, necháme vychladnout a pak nalijeme na naplněné košíčky. Ozdobíme mandlí.
 
In.bloom
26. října 2018 [20:11:15] Re :: link
In.bloom » Oooooo zni skvele a urcite budou i dobre v krabickach vypadat hmmm... dekuji :)
 
klárumka
26. října 2018 [21:14:31] Re :: link
klárumka » určitě vosí hnízda! já je loni dělala podle my cooking diary a byly skvělý, akorát já teda formičku vysypávám krystalovym cukrem ;)
 
Sili
26. října 2018 [21:17:55] Re :: link
Sili » a pernicky!
 
Namarti
30. října 2018 [21:44:15] Re :: link
Namarti » Já se snažím i na Vánoce péct něco trochu zdravějšího a kupodivu to má úspěch, nejvíc linecký
https://www.zasadnezdrave.cz/recepty/mandlove-linecke-ne-cukr-ovi/
engadiener (dávám dovnitř většinou vlašáky, brusinky a meruňky)
https://kitchenette.cz/clanek/124-engadiener
a tyhle hvězdičky (a do polevy přidávám pomerančovou esenci nebo olej)
https://www.albert.cz/recepty/spaldovodatlove-hvezdicky
Sry za ty odkazy, ale neumim to tak sofistikovaně jako klárumka :))
 
Sili
30. října 2018 [22:18:45] Re :: link
Sili » tyjo...to linecky vypada hezky. fakt je to dobry? mne prijde vsechno z akykoliv zdravejsi mouky nez obyc takovy jakoby...krupavy a susenkoidni
 
Namarti
1. listopadu 2018 [22:31:56] Re :: link
Namarti » tohle vůbec nekřupe, je hodně měkký, ani nepotřebuje žádnej extra čas na odležení...a samozřejmě chutná trochu jinak než klasický linecký, ale v kombinaci s kyselou marmeládou je moc dobrý (už od léta se těším, až ho namažu mojí letošní mirabelkovou, chmm)
 
Tychi
6. ledna 2019 [22:34:55] Re :: link
Tychi » Včera jsem vařila kuskus a trochu jsem se zamyslela při sypání pálivé papriky, takže jí tam přistálo asi víc. Oběd byl léčivý(o: protáhlo to dutiny dost.
 
In.bloom
10. ledna 2019 [2:21:48] Re :: link
In.bloom » Tychi (19:57:15): tak moc moc dekuju. Manzel mi oznamil ze ani jiny uz delat nemusim, protoze tohle je jednoznacne nej a predcilo nejoblibenejsi marokanky ;)
 
Tychi
10. ledna 2019 [16:28:41] Re :: link
Tychi » In.bloom (2:21:48): tak to jsem ráda. Já musím mít i jiné, páč tyhle košíčky mám nejradši, když už jsou aspoň půl hodiny v teple. A do té doby se baští to ostatní.
 
utubutu
* 13. ledna 2019 [12:50:32] Re :: link
utubutu » ježíšek mi nadělil troubu na chleba. právě se ji snažím zprovoznit, ale ten návod je jak k raketoplánu a tolik možností a rad a návodů, jak upéct ten nejlepší (bezlepkový) chleba!
normálně stárnu, když mi pekárna na chleba přijde jako složitý vynález ďábla!
 
In.bloom
13. ledna 2019 [14:47:24] Re :: link
In.bloom » Tychi (16:28:41): jj tak ja si neumim Vanoce predstavit bez rohlicku a lineckeho, ale vim, ze kosicku budu delat pristi rok asi dvakrat tolik :)
 
In.bloom
13. ledna 2019 [14:49:11] Re :: link
In.bloom » utubutu (12:50:32): mam pekarnu a stale nevim, co si o ni myslet. Jednou mi nadeli krasny nadychany bochnik a pak spadle cosi.. jsem z toho ob tyden frustrovana. Ale asi to bude tim, ze jsem ji dostala bez navodu a vse je jen pokus omyl
 
Jájá1
19. ledna 2019 [17:10:22] Re :: link
Jájá1 » My máme taky pekárnu.☺
 
Ing. Stinolez
20. května 2019 [11:42:58] Re :: link
Ing. Stinolez » Repost z Anime, manga, japanese, comics, cosplay nástěnky.

https://i.kinja-img.com/gawker-media/image/upload/s--qZ1flyK8--/c_scale,f_auto,fl_progressive,q_80,w_800/ftqlejogvzaayyymdtll.jpg

Link zde https://anitay.kinja.com/japanese-cookbook-101-part-2-ochatsuke-1834877491
 
#PhoeniX
15. září 2019 [1:31:23] Re :: link
#PhoeniX » Ing. Stinolez (11:42:58): vypadá to věru hezky, ale ta rýže plovoucí v tekutině by mi moc nesedla, nebyl by ze mě dobrý japonec .(

btw
> preparing rice following the instruction on the package.
snad všechna rýže v česku na sobě má instrukce pro vaření v přebytku vody a slití přes cedník, nechápu kdo to vymyslel
 
doreen
15. září 2019 [17:54:26] Re :: link
doreen » #PhoeniX (1:31:23): proe je to třeba jediný způsob, jak uvařit jakž takž jedou rýži :/ :D
 
doreen
15. září 2019 [17:54:36] Re :: link
doreen » Pro mě
 
Ing. Stinolez
15. září 2019 [18:49:37] Re :: link
 
#PhoeniX
15. září 2019 [19:54:59] Re :: link
#PhoeniX » doreen (17:54:26): chm, odměřovat objem vody a rýže zkoušelas?

nějaký známý objem (sklenička, kelímek, whatever) jasmínové rýže umyju na cedníku, případně třepáním v uzavíratelné nádobě a vyměňováním vody
vyklepnu do hrnce, doliju jeden a čtvt objemu vody, hodím to na nejmenší plynový hořák na sporáku na nejmenší plamen a přiklopím pokličkou
jak začne poskakovat odcházející párou, odklopím nebo hodím našikmo a nechám vodu vyvařit dokud se nepřestanou dělat bubliny... znovu zaklopím, dám tomu ještě třeba půl minuty s ohřevem a vypnu
za nějakých deset minut je rýže hotová, nechám vyvětrat páru, připadně poobracím vidličkou

jestli jsi zvyklá na rýži ve vodě, možná dej jeden a půl objemu, mi chutná sušší... trochu vody zůstane po mytí v rýži pokud se nenechá delší dobu odkapávat, s tím je taky potřeba počítat

jde to zvládat během dalšího vaření, zvláštní pozornost to potřebuje jenom ve chvíli kdy může dojít voda, po vypnutí ohřevu už se nepřipálí... a pak teda ještě nezapomenout odklopit poklici, větší objemy se můžou vevnitř převařit, malý hrnek stíhá vychladnout

hlavně během vaření nemíchat, začne se rozpouštět škrob odrbaný ze zrnek a místo vařené rýže je z toho nakonec lepidlo
 
Lord_Palda
* 15. září 2019 [19:59:21] Re :: link
Lord_Palda » doreen (17:54:26): #PhoeniX (19:54:59):

Zní to jako peklo, rýžovar za 500, italskou sushi rýži z alberta / makra, a poměr rýže:voda 1:1 a aź cvakne, je hotovo
 
Sili
15. září 2019 [20:48:43] Re :: link
Sili » Ryzovar rulez
 
helvete
15. září 2019 [22:24:33] Re :: link
helvete » Ja ted zacal delat pecenou korenovou zeleninu na sadle a je to lahoda.
Bud jenom cervena repa s cibuli, nebo ruzne kombinace s repou/celerem/petrzeli/mrkvi/bataty... Osolit, opeprit, lzici sadla a pect hodku a pul na 180 v litinaku.
Jist se to da samotne, pripadne treba cervena repa s fetou nebo obyc balkanskym syrem je famozni.
 
#PhoeniX
15. září 2019 [22:59:53] Re :: link
#PhoeniX » jednu batátu mám v lednici, dík za připomenutí .)
 
#PhoeniX
15. září 2019 [23:02:49] Re :: link
#PhoeniX » (nebo je správně jeden batát?)
 
guano
16. září 2019 [2:05:23] Re :: link
guano » #PhoeniX (22:59:53): #PhoeniX (23:02:49): na tohle bych taky ráda někdy našla odpověď, ideálně v příručce .D pořád někde čteme "batáty", z čehož nelze nic poznat, a já teda rozhodně řikám "ten batát" a něco "z batátů", protože "ta batáta" a něco "z batát" mi zní fakt divně. ačkoliv "batáta" by třeba po vzoru "brambora" mohlo dávat větší smysl .D
 
doreen
16. září 2019 [8:38:45] Re :: link
doreen » #PhoeniX (19:54:59): zkoušela, jenže ten poměr je u každého druhu rýže jiný a má to já nemám kapacitu :D

Můj muž dělá super rýži v troubě, takže mě to zas tak netrápí. A rýžovar mít nemůžeme, protože se bojí, že se ho pak zbavím :D
 
#PhoeniX
17. září 2019 [0:25:10] Re :: link
#PhoeniX » doreen (8:38:45): sám už jinou než jasmínovou nekupuju, obyčejná dlouhozrnná stojí za prd a jídelnová parboiled je vyloženě sračka...
dlouho jsem neměl sladký rýžový nákyp, ten je nejlepší z kulatozrnné rýže, dal bych tomu 1,5 objemu (v tomhle případě mléka místo vody)
zajímavý případ je basmati, u té bych si taky nebyl jistý, tušímže po vyprání a okapání je potřeba zbylou vodu nechat vcucnout, díky tomu se pak zrnka natahují do délky a pokud je jí víc, dokáže rýžovaru nebo hrnci nadzvednout dekl
https://i.kym-cdn.com/photos/images/original/000/883/854/c12.jpg

guano (2:05:23): právě ta asociace s bramborou tak nějak nabízí ten ženský rod, ale v životě jsem snad nikoho neslyšel používat jednotné číslo
naprostá většina lidí batáty furt nezná a neví jak jsou dobré
 
Dotmaik
* 17. září 2019 [0:31:38] Re :: link
Dotmaik » #PhoeniX (0:25:10): Je to tak, vodu musis nechat vcucnout
 
doreen
17. září 2019 [12:49:55] Re :: link
doreen » #PhoeniX (0:25:10): i u stejného druhu ale záleží na značce.. Rýži na sladkou už jedině z thajské lepivé ;)
 
little_bobes
* 20. září 2019 [22:12:50] Re :: link
little_bobes » #PhoeniX (0:25:10):
Já vařím Basmati Arax koupenou v Kauflandu tak, že odměřím (hrnkem) potřebné množství, které propláchnu v cedníku studenou vodou a okapu.
Rýži dám do hrnce a doleju k tomu 2x tolik vody.
Osolím.
Dám vařit (mám indukční sporák).
Když začne bublat, snížím výkon, aby to semtam LEHCE probublávalo, nastavím 15 minut a pokličku podepřu špejlí, aby mohla pára utíkat.
Když zbývá asi 7 minut, bublající voda už není vidět, dám špejli pryč a nechám poklici přiklopenou.
Když se rýže dovaří, nechám to asi minutu v klidu, potom to vidličkou "provětrám" a nechám ještě asi 3 minuty pod pokličkou.
A potom to prostě s něčím sežeru.
 
#PhoeniX
21. září 2019 [3:04:07] Re :: link
#PhoeniX » little_bobes (22:12:50): na můj vkus asi moc vody, ale s basmati nemám zkušenosti a nevím jaký máš hrnec a jak se to chová na indukčním sporáku... ta fáze kdy nechávám rýži dojíždět bez ohřevu je dobrá právě pro vařiče/sporáky, kde doba vaření nejde nastavit, i malý objem si dokáže udržet dost tepla na dojetí

a co jsem se naučil na rýži u vietnamců tak jsem přestal solit, používají jasmínovou z Bangladéše (jednou za čas dojede dodávka ze Sapy, naložená pytlema rýže a plechovkama bambusu) a je fakt dobrá, že bych ji žral klidně samotnou
 
little_bobes
* 21. září 2019 [9:52:46] Re :: link
little_bobes » #PhoeniX (3:04:07): Zjistil jsem, že je to akorát. Ono to tak nevypadá, ale tím, že je poklička nadzvednutá, tak se dost odpaří a když to po dovaření nechám po "provětrání" nějaký čas pod pokličkou odpočinout, tak je ta rýže skoro sypká.
 
little_bobes
* 21. září 2019 [9:54:22] Re :: link
little_bobes » #PhoeniX (3:04:07): Ješte doplním, že mám klasický hrnec od Tescomy s dvojitým dnem a skleněnou pokličku s malým otvorem pro odchod páry.
 
jen příspěvky od:
(zastavit refresh) << (na vršek) (nahoru) :: 1-20 z 9448 :: dolů dospod >>
Pečení, smažení, dušení
...zkrátka vše kolem vaření!

:: homepage
vlastník: sibka ::
80 odběratelů ::